Tuesday, October 25, 2011

Anak Sakit.. ---> sakit kuku & mulutm ---> cuti


Salam..

Harini baru aku masuk keje. setelah dua hari bercuti.
semuanya kerana si Rayyan Izzad suspek kena sakit kuku & mulut,, huhuhuhu
Taska pun mesej pagi tadi bgtahu Taska closed sampai 31.10
aduhaiiiiiiiiiiii cuti aku tinggal berpa hari je... kenalah gilir2 dengan en suami dan atas bantuan mak dan abahku yang datang ke sini..

Tapi Rayyan Izzad mujurlah hanya suspek dan dgn pemerhatian dan penjagaanku sbg doc peribadi si bujang kecik tu // dia dahpun sihat alhamdulillah ..semalam pun bawak pg alamanda dia berjalan, berlari x hengat macamlah pasar raya tu dia yang punya.. hihihihi

Apapun aku seronok tgk dia semakin aktif.. semakin lasak... walaupun hari jumaat, sabtu tu aku rasa macam nk jd tarzan je.. adehhhhhhhh manataknya perangai dia pelik2... bijak x hingat.. kdg2 buat aku tergelak je.. hihihih

aku nk share sikitlah info about penyakit kuku & mulut ni.. hope x kena lagi lah pada Rayyan after ni.................... aminnnnnnnnnnSebagaimana namanya, penyakit HFM melibatkan tangan, kaki dan mulut seseorang pesakit. Ianya disebabkan oleh jangkitan virus dari kumpulan enterovirus yang boleh menjangkiti sesiapa sahaja terutamanya kanak-kanak berumur 2 minggu hingga 5 tahun.
Virus ini merebak melalui kontak secara lansung (direct contact) dengan titisan atau lelehan yang dikeluarkan dari mulut / hidung / najis pesakit (fecal-oral route). Jangkitan juga boleh berlaku melalui sentuhan lansung dengan lepuh kulit (blister) pesakit.
Seseorang yang dijangkiti virus ini akan merasa sakit selepas 3 hingga 5 hari selepas terdedah kepada jangkitan virus ini. Kebanyakan pesakit akan sembuh sepenuhnya dalam tempoh beberapa hari.


Penyakit ini mempunyai tanda-tanda seperti mengalami demam selsema dengan ruam.
Diantara tanda-tanda jangkitan ini ialah :

demam
sakit kerongkong
sakit kepala
hilang selera makan
ulser di tekak dan mulut
ruam dengan lepuh (blister)
  1. di tapak tangan
  2. kaki dan
  3. kawasan lampin.Seseorang yang dijangkiti virus ini akan merasai kesakitan selepas 3 hingga 5 hari setelah terdedah kepada virus ini. Kebanyakan pesakit akan sebuh sepenuhnya dalam masa beberapa hari. Tetapi di kalangan segelintir pesakit, penyakit ini boleh membawa maut setelah keadaan menjadi teruk di mana pesakit menjadi lemah, susah bernafas dan sentiasa kesejukan. Ini adalah akibat komplikasi. Jangkitan ini mungkin seperti sakit otot (miositis), bengkak hati dan inflamasi jantung (myocarditis) yang boleh menyebabkan maut terutamanya di kalangan kanak-kanak.


Cara utama penyebarakan virus ini ialah pengambilan makanan dan minuman yang dicemar oleh najis pesakit (fecal-oral route). Pencemaran ini boleh terjadi melalui sentuhan tangan yang memindahkan virus dari najis kepada makanan dan minuman. Virus ini juga boleh disebarkan melalui titisan udara / lelehan yang dikeluarkan dari mulut atau hidung pesakit apabial mereka batuk, bersin atau bercakap. Jangkitan boleh berlaku jika titisan udara yang mengandungi virus disedut oleh orang lain. Selain daripada itu, virus boleh tersebar melalui air liur pesakit dan sentuahan pada lepuh kulit pesakit.


Setakat ini, tiada rawatan khusus untuk merawat jangkitan virus ini. Oleh itu, pencegahan adalah amat penting. Jangkitan ini boleh dicegah dengan cara berikut:


Selalu mengamalkan kebersihan diri seperti mencuci tangan dengan sabun dan air bersih selepas ke tandas, sebelum menyediakan makanan, selepas menukar lampin dan selepas mencuci najis kanak-kanak

Menutup mulut dan hidung semasa batuk atau bersin.

Mencuci alat mainan kanak-kanak dan permukaan (surface) meja / kerusi / lantai dan sebagainya yang telah dicemari air liur.

Kanak-kanan yang mempunyai tanda-tanda jangkitan ini harus ditegah dari menghadiri tadika, tabika, sekolah dan rumah pengasuh ("baby sitter") dan perlu dibawa ke klinik / hospital dengan segera.

Ibu bapa dinasihatkan supaya jangan membawa anak-anak kecil mereka ke tempat awam yang sesak seperti pusat membeli-belah, pawagam, kolam renang, pasar, stesyen bas dan sebagainya.

Ibu bapa juga dinasihatkan supaya mandi dan menukar pakaian sebaik saja balik dari luar / kerja sebelum bermesra dengan bayi dan anak-anak mereka.

Bawa anak-anak ke hospital / klinik berhampiran dengan segera jika terdapat tanda-tanda jangkitan virus ini.

Jaga kebersihan rumah dan persekitarannya untuk mengelak jangkitan virus melalui lalat, lipas dan tikus.

Elakan dari berkongsi berus gigi, cawan sudu, garpu, cadar, sarong bantal, lampin serta sapu tangan dari anak yang dijangkiti oleh penyakit tangan, mulut dan kaki (HFMD).No comments:

Post a Comment